Landbetjent i storbyen
Rud Ellegaard

IMG_7345.jpgSom fotograf møder jeg mange forskellige mennesker, og ser lige så forskellige sider af samfundet. For Kriminalforlaget har jeg fotograferet politibetjente, politibiler og gerningsvåben til forskellige bøger om politiet og kriminalitet.

Men da jeg skulle tage billeder af gadebetjenten Rud Ellegaard til hans bog om hans arbejde blandt samfundets dårligst stillede, kom jeg til at møde et meget ander­ledes miljø, end det jeg normalt færdes i.

På en kold dag i januar mødte jeg Rud for enden af Istedgade ved Københavns Hovedbanegård, for at fotografere ham i de gader, hvor han har patruljeret i næsten fyrre år.

KDT_4858-Edit_small.jpg
Istedgade lidt før midnat.


KDT_4622_small.jpg
Gulvet i glaslæskuret ved Halmtorvet, hvor stofbrugerne søger hen, når der ikke er plads i stofindtagelsrummet H17.

Rud viste mig rundt på Vesterbro fra Istedgade til Halmtorvet, hvor der blandt nye in-steder, moderne caféer og tjekkede restauranter, også findes Mændenes Hjem, Reden og Mariakirken, hvor samfundets mest sårbare kan søge tilflugt.

KDT_4170_small-2.jpg
Rud lytter her til hjemløse Kim, der sælger bladet "Hus forbi" ved Superbrugsen på Halmtorvet.

Mens han viste rundt, fortalte han mig om hans arbejde og de triste skæbner han møder og forsøger at hjælpe til en lidt bedre tilværelse. Og om, hvordan ellers flinke, men stakkels, mennesker ændrer sig fuldstændigt i stoffernes magt, og om udenlanske prostituerede, som ikke tør at anmelde voldtægter, fordi de er bange for deres alfonser.

KDT_4338_small.jpg

 

KDT_4076.jpg

I sin bog skriver han blandt andet: "Disse menneskers sociale arv er så tung og ubærlig, at begrebet skyld får en helt anden betydning. Og jeg har indset, at straf ikke er svaret på tunge sociale problemer og psykisk sårbarhed."

KDT_4530.jpgRud og en af Halmtorvets stofbrugere. 

KDT_4747.jpg
Her taler Rud med et par stofbrugere ved H15.

KDT_4695-2.jpg
De har lidt kokain, der skal ryges.

KDT_4703_small.jpg
Et engangsbæger, noget sølvpapir, lidt tobak og en lighter - så kan kokainen ryges.

Jeg fulgte Rud et par timer ad gangen over nogle dage, for både at kunne få billeder i dagslys og sent om aftenen. Det er et andet liv, der leves på kanten, i skyggerne, og alligevel lige ved siden af det "normale" liv, hvor man haster frem og tilbage, eller hvor unge går i byen om natten.

KDT_4884_small.jpg

Det er nedslående at vide, hvor fattige og syge mennesker kan være i et så rigt samfund som det danske, men også opløftende at høre og opleve at der trods alt er ildsjæle, som prøver at gøre en indsats for dem, der har trukket det korte strå i livet.

KDT_5010_small.jpg

Bogen er Rud Ellegaards erindringer oplevet på gadeplan, det gør bogen til stærk læsning. Den er et vigtigt vidnesbyrd om et velfærds­samfund, som vi normalt bryster os af, der ikke slår til over for de allermest sårbare mennesker, som i virkeligheden har mest brug for det.

Bogen kan købes direkte hos Kriminalforlaget, der er en del af Forlaget Frydenlund: www.frydenlund.dk ...

Tilbage til Billeder...